sobota, 5. avgust 2017

Tamar in Zelenci

  Po hoji in kolesarjenju prejšnjega dne, sva imela noge oba še malo "ubite" in zato sva se odločila, da greva le do Tamarja.

Dom v Tamarju


 Na kolesarski stezi proti  Ratečam je bilo že precej kolesarjev in tekačev. Večina jih na križišču v Ratečah šlo naprej po ravnini, midva pa sva zavila na cesto do Planice. 

Po kolesarski stezi

Mimo Planice

Pa še malo poziranja


V Planici mimo skakalnic naprej na makadamsko cesto proti tamarji. Zelo dobro je, da je avtomobilistom dovoljeno iti le do konca asfalta, a je bil tam precejšen kaos, saj se je vsak hotel zapeljati do kjer se je le dalo. Malce nižje pa parkirišč na ostajanje... 

Pot je lepa 



  Makadamska cesta in steza za pohodnike se tu ločita, kar je tudi dobrodošlo. Cesta se mestoma kar lepo dvigne. Klanček, ravnin, klanček, ravnina. Pozabila sem že koliko takih klančkov je do vrha, a jih kar ni bilo konec. Sicer se vse da lepo zvoziti in ni pretirano naporno. Sem bila pa kar začudena da pri samem domu ni bilo več kolesarjev.

Pri domu v Tamarju


   Tokrat sem si vzela čas in okoli doma pregledala vse table in vse, kar se da videti. Pa vem, da ko bom naslednjič spet prišla, bom spet odkrila kaj novega.

Opis planine (pašnika) in pojasnilo zakaj se tukaj reče Tamar



Slap Nadiža



Obeležje ameriškemu bombniku, ki je tu strmoglavil


Lepa kapelica, v kateri so na steni tablice vseh ki so umrli v teh gorah
Zelo lepa je tudi okrasitev saj so vse slike mozaiki in povezani z gorami (na sliki ima angel plezalno vrv...)




 Blizu doma je slap Nadiža, ki se že po parih metrih skrije pod površje in se kasneje pojavi kot izvir Save na Zelencih. Hja kasneje.....ko sem natančno prebrala, no mi je Igor pokazal, je ta kasneje približno čez eno leto in pol. Podatek, ki mi je bil zelo zanimiv. 

Zelenci

Pod postrvijo je nekakšen gejzirček, kjer voda in zrak bruhata in "vreta" ven. Zanimivo. Voda je kristalno čista....



In ko sva se vračala, sem seveda hotela vdeti tudi vodo, ki je pred letom in pol tekla preko slapu in ki sem ga gledala pred pol ure. Zelenci so resnično vredni ogleda in toplo priporočam.

 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar