nedelja, 22. april 2018

Sobotna runda z Andražem in Andrejo

Z Igorjem sva na balkonu pila kavo, se pretegovala vsak na svojem ležalniku in tuhtala kam in kdaj bi šla na kolo, ko sta se mimo pripeljala soseda Andraž in Andreja. 
 "Kam gresta?"
" Ne veva še."
" Ta malo Franjo." sem dala predlog.
"Ni slaba." je odgovoril Andraž.
 Igor pa meni: "A greva še midva?"
"Ja, pojdiva"
 Andražu in Andreji sem rekla, naj kar gresta naprej in da prideva za njima.

Smo šli po tele razglede
 - Na levi cerkev na Bukovem vrhu. Posvečena je Žalostni Materi Božji je pa zanimivo, da ji pravijo kar cerkev sv. Sobote. Včasih naj bi tu bile maše le ob sobotah. Nad cerkvijo se dviga Blegoš, nato najmanjši Romovec, za njim Triglav naprej v desno Mladi vrh in Stari vrh. Pod Starim vrhom pa Javorje

Zelo na hitro sva se oblekla in pripravila vse potrebno za s sabo in čez par minut sva se že peljala za njima. Malo me je zaskrbelo, ker sem ugotovila, da sem v naglici pozabila brezrokavnik (vetrovko),  a se je kasneje izkazalo, da je nisem tudi na spustih nič rabila.
  Skozi vasi Gosteče, Draga, Sora sva precej hitro peljala in v Mednem sva ju že dohitela. Z malce počasnejšim tempom smo nadaljevali naprej skozi Ljubljano, v prvi klanec proti Podutiku in naprej čez hrib proti Dobrovi. Tu smo zavili  desno preoti Polhovemu gradcu. Da se malo izognemo prometu, ki ga je bilo na to lepo sončno soboto precej. Na postaji v Dolenji vasi smo se odločili, da vseeno ne gremo proti Horjulu in Lučinam, ampak naprej v Polhov gradec in na Črni vrh. Ta runda je meni precej lepša, kakor čez Lučine. Na vsem klancu do Črnega vrha nismo srečali skoraj nobenega avtomobila. Razgledi na dolino nazaj so lepi in med kolesarjenjem skoraj pozabim na klanec. Gozd se je kar bleščal v sveži zeleni barvi. Le veter se je med tem, ko smo gonili v klanec nekam izgubil. Ga je bilo pa kasneje na dolini dovolj, seveda v prsa. 
 Na Črnem vrhu, majhni vasici, ki pa ima kar dve cerkvi, smo malo počili in počakali Igorja, ki se je zapeljal še do zgornje cerkve. Na sedlu pod Pasjo Ravnjo smo se spustili po zelo strmi cesti v dolino in prišli na Log. Ustavili smo se na Štengah na zasluženem pivu in tako zaključili dan. 

Andraž in Andreja

Skoraj 500 let stara gotska cerkev sv. Petra v Dvoru pri Polhovem Gradcu
(Cerkev so začeli graditi 1524 leta, dograjena je bila 1544)

Pomlad je

Malo pred Polhovim Gradcem je gradbišče, a se pride čez

Cesta pelje čez dvorišče Polhograjskega dvorca v katerem je sedaj Muzej pošte in telekomunikacije

 Pri tem vodnjaku smo želeli natočiti vodo a ni šlo, nismo dosegli vode

Le nekaj metrov naprej pa je pipa 


V klanec


Pred nami se vidi vasica Črni vrh

Dve cerkvi (ali je spodnja le kapela...)

Hja...midve

Tale je bil pa mmmmmm

Ni komentarjev:

Objavite komentar