ponedeljek, 1. maj 2023

Pomladni pohod s TD Stari vrh

 Drugi pohod v sklopu pohodov Od cvetja do pomladi, je za nami.  


 

Skoraj ves teden smo v negotovosti zrli v nebo in poslušali vremenske napovedi, ki so sredi tedna obetale celo veliko deževje in nevihte za nedeljsko popoldne. A navsezadnje se je vreme nas in vseh, ki so pripravljali kresove po naši deželi, le usmililo in nam pripravilo lep dan, z oblaki, ki so poskrbeli, da so bile tudi fotografije lepše. 


 

Pohod, ki meni niti ni med najlepšimi, saj se najprej spustimo v dolino in se v drugem delu vračamo nazaj proti gostišču Stari vrh, smo pričeli pri brunarici Kopa na Grebljici. Po grebenu smo se mimo pretvornika na Grebljici (ali pa je morda bazna postaja za mobilno telefonijo - ne vem točno, visok stolp), ter nato po ozki stezici spustili do vasi Mlaka. 

  

  

  




 Vas smo zaobšli in se še naprej po stezah spuščali do poti, ki iz Jarčjega brda pelje do gostišča Grapa. Tu je bila naša najnižja točka pohoda in otroci so nujno rabili počitek in bombone. 






 





Po krajšem postanku se je začel težji del pohoda. Vzpenjanje mimo hiš in vikendov, ki sodijo v vas Lenart nad Zgornjo Lušo proti Rovtu. Kmalu smo zavili v gozd ter po poti preko travnika prišli do Zgornjega Zakrašnika, kjer sta nam Alenka in Jure pripravila okusno malico. Zaseko, piškote, pecivo.....  

 

  

  

 

 





Po polurnem postanku, ko so se tudi najbolj utrujeni že odpočili (in skakali po toboganu in za žogo) smo nadaljevali pot naprej navzgor. Kar preko travnika do ceste, ki pa smo jo kmalu zapustili in se po grebenu dvignili do smerokaza, ki kaže v vse mogoče smeri in mesta. 







Klanec se je nadaljeval do vojaške ceste in spomenika v Rovtu, kjer smo se ponovno počakali in nato nadaljevali pot. Z vojaške ceste smo kmalu spet zavili v smeri proti Mlademu in Staremu vrhu ter ponovno v klanec. 

Nekje na sredi nam je pot začinil še velik "šop" podrtih bukev, ki so v dolžini dobrih desetih metrov padle čez pot. Zato smo morali že tako strmo pot premagati tako, da smo se najprej spustili pod podrte bukve in se nato po zelo strmem bregu na drugi strani spet dvigniti na pot. Tu pa je naš najmlajši pohodnik, še ne štiriletni David dokončno omagal. Pomagala mu je mamica, ki ga je kasneje v strme klance, ki jih kar ni bilo konca, nosila. Oba si zaslužita pohvalo.



 
 
 
 

 Po dobrih štirih urah smo, tokrat z zgornje strani, prišli do Gostišča Stari vrh. Otroci, ki so že med pohodom spraševali, kdaj bodo slišali pravljico, so končno dočakali in z nečakinjo Lucijo, ki je narisala rizbice sva pravljico o Velikanu Vrharju prebrali. Sledila je še večerja in prižig kresa.  

 


 

Vabimo vas na naslednji pohod  Javorje - Žetina - Javorje, ki bo 25.6.  Zbor bo ob 9.00 uri pred Gostilno Blegoš v Javorjah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar