sreda, 1. september 2021

Pohod Med gorami - družinski pohod 2021

 

 Prva nedelja v avgustu je že 50 let, nedelja ko se na starem vrhu odvija etnološka prireditev Dan oglarjev. Že nekaj let pa je na ta dan tudi izpeljan pohod Med gorami. Letos je bil pohod zaradi deževne  nedelje prestavljen na drugo nedeljo v avgustu. Tudi trasa pohoda je bila malce spremenjena in prilagojena mlajšim pohodnikom oz. družinam.


 

Kot običajno na tem pohodu, so se tudi tokrat zbrali na Grebljici.Od oglarske kope je ostalo le še nekaj oglja, ki se je hladilo in čakalo, da ga naložijo v vreče.


 

 Po skupinski sliki nas je Janez tokrat popeljal  na pot preko smučišča in prvi postanek smo imeli že čez par minut pri »podkvici« in klopici, ki sta postavljeni na lepi razgledni točki. Zavili smo na gozdno pot in se po njej spustili do vojaške ceste. 

 


Po makadamski cesti smo nato nadaljevali pohod mimo Rovta in ves čas sledili vojaški cesti do najvišje točke na sedlu med Starim in Mladim vrhom, ki mu domačini pravimo Na Brd. Tu nas je čakala malica in počitek. Otroci pa so tu prisluhnili pravljici o velikanu Vrharju. Prej omenjeno malico nam je tako kot vsako leto postregel Andrejonov Marko, ki je svoje dobrote iz Andrejonove kmetije odprtih vrat z lahkoto oddal lačni mladini in ostalim pohodnikom.  Pripeljal nam je kislo mleko, zaseko in domač kruh, ter še toplo ocvirkovico in flancate.

 





Po odlični domači malici smo pot nadaljevali po cesti do vznožja Koprivnika oz. do Andrejonove senozeti.  





 

Tu smo zavili levo navzdol na pot (po kateri ponavadi hodimo na pohodu Na Blegoš kot nekoč). Tako smo po že vsem znani poti prišli do Podvrha, ter nato mimo vikendov nazaj na Grebljico, kjer nas je z malico oz. kosilom čakal Matic. 

 



Otroci so ob zaključku pohoda  na karton z ogljem narisali prizor iz pravljice o velikanu Vrharju. Najboljša risba je bila tudi nagrajena. Nagrada je bila karta za Družinski park Stari vrh.  



 

Ostali pohodniki pa tudi niso ostali praznih rok. Petim izmed njih je Mirko Štibelj podaril lepo pleteno košarico, ki jih sam izdeluje.

Še en malce drugačen in vseeno lep pohod. 

 


 

 

Opis pohoda in slike je prispevala Ida Štibelj. 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar