četrtek, 26. marec 2020

Krava je povrgla trojčke


 Pred kratkim se je v Poljanski dolini v vasi Murave, na kmetiji pri Kobacku zgodil prav poseben in redek dogodek. Telitev, ki poteka brez težav, je za kmeta prav posebno plačilo. Če pa se to pomnoži s tri pa še toliko bolj.



Takole sem po mojem obisku pri Kobacku in pogovoru z očetom Janezom, mamo Anko in gospodarjem Janijem  zapisala in poslala v Podblegaške novice, ker pa članek ni bil v celoti objavljen, ga objavljam tu. S pripisom, da si ta neobičajna vest vsekakor zasluži prostor v glasilu, ki ga berejo občani (in glej no glej, tudi kmetje) v vsej dolini. 
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In še nekaj: moje prepričanje in skozi zgodovino se je izkazalo kot resnično, da je iz vsake krize, ki je nastopila po raznih katastrofah vedno kmet bil tisti, ki je reševal državo in narod!! Tudi tokrat bo tako. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ČLANEK:


 Trikratna sreča v Kobackevem hlevu

 Kmet je kralj! Je zapisal pisatelj Ivan Tavčar.
  Morda to delno res drži. A kmetovanje na hribovski kmetiji, kjer se vseh bregov ne da obdelati s stroji in kmet še vedno v roke vzame koso in grablje, ni niti malo kraljevsko. Le ljubezen do domače zemlje, volja do dela in zavedanje, da se od kmetije ne da obogateti, lahko se pa preživi, seveda ob dodatni službi in sodelovanju celotne družine daje upanje, da bodo hribovske kmetije obstale. Da bodo bregovi po naši dolini še vedno lepo obdelani. Med lepše dogodke na kmetiji spada tudi rojstvo teleta. In če gre pri rojstvu vse tako kot mora in sta krava in teliček zdrava, tedaj se kmet res vsaj za trenutek lahko počuti kot kralj.    
  Ena takšnih hribovskih kmetij je Kobackova na Muravah, kjer gospodar Jani Bogataj z družino ob pomoči staršev Janeza in Anice še vedno kmetuje in se ukvarja predvsem s pridelavo mleka. V hlevu ima okoli 16 glav živine.



  Za lepo presenečenje pa je na dan Sv. Valentina poskrbela krava Roža. Gospodar Jani je bil v službi. Doma sta bila starša Janez in Anka. Porod prvega telička so napovedale nogice, ki so se že delno videle. Janez in Anka sta telička brez težav potegnila na svet, a je Janez takoj rekel, da bo še eden, saj  je bil prvi precej majhen. Pregledal je kravo in ugotovil, da ima prav. Čez dobre pol ure je krava Roža povrgla še drugo teličko. Anka in Janez sta opravila vse potrebno in obe telički dala v ograjen prostor, kravi pa nastlala sveže stelje in odšla po drugih opravkih. Ko sta se čez nekaj časa vrnila, da preverita kravo in telički, sta ob kravi našla še tretjo teličko, ki je na svet prišla sama brez pomoči.  Tako se je čreda v Kobackovem hlevu povečala za tri lepe, zdrave in razigrane telice. 


 Dogodek, ki vsekakor prinese na kmetijo dobro voljo in veselje. Porod trojčkov pri govedu je zelo redek pojav, še redkeje pa se zgodi, da so trojčki živi, brez hib in zdravi tako, kot so Kobackovi. Kar je potrdil tudi veterinar Marko Debeljak, ki je kravo Rožo tudi osemenil. Oče teh treh teličk je namreč bik pasme svetlo lisasti simentalec Hlapec iz Ponikve.
 Teličke smo si tudi ogledali v lepo urejenem hlevu, kjer so veselo skakale v svoji ogradi. Tri teličke so v tem času že našle svoj novi dom v Martenkovem hlevu v Podobenu.
Kmetijam in kmetom po hribovskih kmetijah želimo čim več takšnih lepih dogodkov, ko se poplača trud in delo vloženo v naše lepe, a strme bregove.  
   

Ni komentarjev:

Objavite komentar