sobota, 10. junij 2023

Po poti filma Cvetje v jeseni - 2. del

 Ko smo se pred dobrim tednom trije odpravili na predogled poti, ki jo bomo prehodili s pohodniki 15.7. nas je nekje na dveh tretjinah ujel dež. Kroga nismo zaključili. Zato sva z Janezom preostali del poti opravila pred dnevi. 

Jejlarjeva /Presečnikova domačija. kjer se bo 15. julija odvijal glavni del dogodka - 
Pogovor z ustvarjalci filma. 
Tu bo ob 9.00 tudi zbor za pohodnike in tu se bo pohod čez nekaj ur tudi zaključil. 

 

Vreme nama je bilo tokrat bolj naklonjeno, a vode in potočki so bili polni, saj je celo noč močno deževalo. Dobra stran naših lepih bregov je tudi ta, da vode kmalu odtečejo in prav nikjer nisva imela težav zaradi namočenega terena, morda je potrebno le malček pazljivosti na nekaj mestih. 

 

Najprej sva se podala v Četeno ravan. 
V tej hiši Pri Tavčarju (zadaj z balkonom) je leta 1972, ko so snemali film stanovala snemalna ekipa. 
 

Pot sva sicer začela v Javorjah in se najprej usmerila v Četeno Ravan, kjer sva ponovno stopila na traso pohoda Po poti filma Cvetje v jeseni. Še nekaj minut in bila sva na kraju, kjer nas je zadnjič ujel dež. Tokrat je bilo vreme lepše. 

 Po lepi gozdni stezici, sva se s tega mesta spustila proti vasi Mlaka. Kar nekaj časa sva hodila po gozdu in iskala ter seveda tudi našla lepo pot do kopišča, kjer je že pripravljena oglarska kopa. Od tu sva že videla Jejlarjevo domačijo, kjer se bo naš julijski pohod zaključil. A obiskati  bo potrebno še eno prizorišče, ki je od prizorišča oddaljeno le nekaj minut in je škoda, da bi ga izpustili.

Tokrat sva šla preko "zrelega" travnika, čez mesec dni, na pohodu bo travnik pokošen in ne bomo mečkali trave. 

Mimo kopišča

Jejlarjeva domačija z vrha


Radovedni oslički


 

Nad vasjo Mlaka sva mimo Jejlarjevih osličkov nadaljevala po poti proti koncu vasi, kjer sva se spustila na zadnje prizorišče, kjer je Presečnikova družina spravljala seno. 

Danes....
 
 
  
Tedaj

 

 

Vrnila sva se nazaj v vas in se ustavila na Jejlarjevi domačiji, se ob studencu pri hiši odžejala. Marjeta naju je sicer vabila v hišo in ponujala okrepčilo (na tej kmetiji smo pohodniki vedno zelo lepo sprejeti in postreženi) A sva tokrat odklonila, saj naju je čakalo nadaljevanje poti. 

Proti prizorišču dogodka


 
 
 
Par Jejlari, danes in med snemanjem (arhiv Slovenske kinoteke)

Preko namočenih travnikov in skozi gozd po lepi stezici sva stopila proti Javorjam. Kratek odsek po neprometni asfaltni cesti in kmalu sva zavila na pot in se spustila proti najdišču meteorita Javorje. Tokrat bomo šli le mimo in se tu ne bomo ustavljali. 

Zavila sva na travnik

malce mlake (res čudno, saj smo na Mlaki)



Kratek odsek, kjer bomo hodili po asfaltu. 

 

Skozi gozd in po kolovozni poti sva hodila proti Javorjam, ki so se že videle pred nama. Najin današnji pohod sva zaključila pri Darmutu, kjer bomo na julijskem pohodu šli le mimo.

Mimo najdišča meteorita Javorje (pogled nazaj, tu na levo odcep in po 15 metrih je označeno najdišče)


Preko travnikov, pred nama se že vidijo Javorje. 

 
Par Darmut


Predogled trase v dveh delih je tako opravljen. Celotna pot (1. in 2. del) je dolga nekaj več kot 14 kilometrov, na njej opravimo 560 višinskih metrov in same hoje, zmerne - pogovorni tempo, je 3ure in 40 minut. 

Narava, okolica in razgledi pa pot naredijo res lepo in obljublamo vam, da vam ne bo žal, če se nam na pohodu Po poti filma Cvetje v jeseni 15. julija. pridružite. Zbrali se bomo ob 9.00 uri na domačiji Pri Jejlarju. Na pohodu, za katerega bomo porabili približno šest ur (všteti vsi postanki) vam obljubljamo, da ne boste ne žejni, ne lačni in bo poskrbljeno za vse. Priporočamo pa pohodne palice, primerno obutev in dobro voljo.  

 

Se vidimo!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar