petek, 27. julij 2018

Popoln lunin mrk


  
  Luna že tisočletja magično privablja ljudi in zaradi svojega spreminjanja je bila vedno bolj kot ne skrivnostna in ljudje so verjeli, da se ob polni luni dogajajo čarobne reči; od plesa čarovnic in vil, do zbiranja zlih duhov in demonov. Luna ke bila nekakšna protiutež dobremu in življenje prinašajočemu soncu. 





   Včerajšnji večer je bil eden redkih v tem stoletju. Že ves teden sem upala, da bo vreme lepo in ne bo preveč oblačno, saj se je na nebu dogajal POPOLN LUNIN MRK, najdaljši v tem stoletju in luna se je obarvala rdeče. Obenem pa je bilo na nebu možno opazovati še rdeči mars (blizu lune) jupiter in venero. 

  Z Igorjem sva se zapeljala na Križno goro in od tam opazovala nebo skupaj z še precej drugimi opazovalci. Najprej sva bila deležna res lepega sončnega zahoda. Kmalu so začeli prihajati tudi drugi opazovalci lune in na koncu nas je bilo preko 50. 
 Ker je popoln mrk trajal uro in 45 minut je bilo dovolj časa za opazovanje ostalega neba. Videla sem kar nekaj precej svetlih zvezdnih utrinkov, opazovala satelite (zemeljsko umetno nesnago) ki krožijo okoli zemlje, lepo se je videla Mlečna cesta - naša galaksija v kateri je naše sonce le eno od dvesto miljard zvezd.  
 Večer je bil lep in tudi, če ni luninega mrka bi večkrat lahko opazovali nebo, saj je precej živahno.


Zahod za triglavom




















Lunin mrk skozi moj fotoaparat




 *Luna kot edini zemljin naravni satelit že stoletja narekuje življenje na zemlji. Njen vpljiv na naš planet je izjemen in ne zavedamo se ga tako, kot bi se ga morali. To, da luna vpljiva na povečanje prometnih nesreč, na povečanje epileptičnih napadov je mit. Luna niti ne vpljiva na menstrualni ciklus.
  Ima pa izjemen vpljiv na samo naravo, saj zaradi svoje težnosti privlači proti sebi vodo na zemlji in s tem ustvarja plimovenje. Zanimivo je, da je največja plima na kanadsko atlanski obali in sicer kar 21metrov. Luna dviguje tudi trdo zemljino skorjo, ki se proti luni dvigne tudi do več 10cm, kar povzroča potrese, ki jih je več ob polni luni. 
 Lunina mena traja 29,5 dni  - v tolikem času obkroži zemljo. To je približno en mesec in ta "približno" je kriv, da moramo vsake 4 leta letu dodati en dan - prestopno leto. 
  Zemlja se vrti okoli svoje osi in le vpljivu lune se lahko zahvalimo, da se vrti ravno pod takim kotom, da je na zemlji možno življenje. Luna "skrbi" da zemlja ne "opleta" okoli svoje osi in s tem je njena vrtilna os nagnjena 23.5 stopine glede na krožnico. Ravno ta nagib pa na zemlji povzroča letne čase. Brez lune bi bila ta os nagnjena od 0-85 stopinj, kar bi pomenilo da bo tropske kraje prekrila zima in led, polarni predeli pa bi imeli temperaturo preko 80 stopinj. Takšno podnebje bi onemogočilo obstoj na zemlji. Se pa luna oddaljuje od zemlje in če ne bo prej kakšne katastrofe bo zemlja čez par miljonov let ravno zaradi "ne" vpljiva lune izgubila svoje prebivalce.

( *zgornji zapis je popolnoma amaterska razlaga in ni primeren za  javno uporabo) 




Ni komentarjev:

Objavite komentar