torek, 6. avgust 2024

Pohod Med gorami

 

Pohod Med gorami je peti od sedmih pohodov in je nekakšen pričetek prazničnega dneva, ko pod Starim vrhom, sredi smučišča na Grebljici poteka tradicionalna etnološka prireditev Dan oglarjev. Letos že triinpetdesetič. 


 

Zjutraj se je na Grebljici zbralo skoraj petdeset pohodnikov. Po vpisu in pozdravnem nagovoru organizatorja pohoda Janeza, smo se odpravili med "Polanske griče". 

 

Zadnja navodila Janeza

 

Pohod smo pričeli po južnem pobočju Starega vrha, med vikendi in med hojo opazovali razgled na Poljansko dolino, na katero se nam je pogled odprl med drevjem. Na koncu Podvrha smo zavili proti gozdu in po senčnati poti prišli do Andrejonove senožeti pod Koprivnikom. Tam smo tudi stopili na staro vojaško ali Blegoško cesto, ki iz Podpulfrce pri Škofji Loki vodi vse do Blegoša. Kratek počitek s pogledom na pred kratkim pokošeno Andrejonovo snežet, ki jo še vedno kosijo na roke.

 


Proti Podvrhu
 
Midve

Nerodna slika - točno za križem je cerkev na Gori

In še proti Blegošu

Najmlajši pohodnik in mama (stara mama)

 
Samo enkrat  "za mičken" je bilo treba pomagat . vso pot (15 km) je prehodil sam
 

Mladina na kupu

Prvi postanek za hitro okrepčilo - bombone

 

Žbaba - rosnica ali sivka, zavarovana. Videli smo jo na kraju, ki mu pravimo na jezercih, saj je bilo tam nekdaj vse leto dovolj stoječe vode, ki se je oblikovala v dvoje majhnih jezerc ali mlakuž. Voda je ostala od talečega snega, ki so ga plazovi prinesli iz Koprivnika
 


 


 Za nami Blegoš



 Pod "Andrejonovo snežetjo"

 

 Pot smo nadaljevali pod Koprivnikom vse do sedla, ki mu domačini rečemo Na bard, (kjer so ostanki skladišča iz časa gradnje ceste (1938) kjer so hranili (pa res ne vem točno kaj) - morda opremo, materijal, morda so tu prenočevali delavci ujetniki - to se moram pa res pozanimati.)

 

Nadaljujemo po vojaški cesti 

 
 

Malce smo počakali, posedli po okoliških koreninah in grivah in prav kmalu je Andrejonov Marko pripeljal odlično domačo malico, ki jo je pripravila žena Anka.

 Do Brda
 
 
 Marko nam je pripeljal domačo malico...
 
 
še topel kruh in zaseko ter domače kislo mleko


 
in tudi še tople flancate
 


Po daljšem počitku smo nadaljevali pot naprej. Vojaška cesta se je kar nekaj časa spuščala in malce preden smo prišli iz gozda v Rovtu, smo zavili ostro desno in v breg. Tu se nam je že odprl pogled na smučišče in na "skoraj" cilj, ki pa se je še skrival za grebenom smučišča. Kar nekaj časa mo potem nadaljevali pohod, malo navzgor, malo po ravnini. Ker se je vedno bolj oblačilo in so že priletele tudi posamezna kaplice, smo obisk vrha Starega vrha tokrat izpustili in po bližnjici krenili proti Tončkoni koči.

 

Nato spust po vojaški cesti, tam naprej makadam pelje navzgor na Mladi vrh, mi smo šli levo po vojaški cesti


David je našel prijatelja Marjana 


Pogled na Ratitovec 
 
 
 
"Bom jest mal počil..." in se je vsedel na skalo.... pol minute in spet smo šli naprej
 
 

  
Proti sedlu med Mladim in Starim vrhom, a mi smo šli naravnost do Tončkine koče 


v bližini kloče
 


 
 
Zdej pa ni več zmatran 


Preden se odpravimo naprej, še skupinska slika....... potem pa dež. In posedli smo nazaj
 

 

 
 
  Takole
 

Kava in pecivo se tu vedno priležeta. Ko smo se ravno nameravali odpraviti naprej,  smo bili prisioljeni v daljši počitek, za kar je bila kriva ploha. Še vedno dobre volje, smo se posedli nazaj pod streho in pod smreke in počakali, da se je sonce spet pokazalo med oblaki. Ploha pa je odplavala naprej proti Ljubljani, kar smo ob razgledu, ki se ponuja izpred koče lahko opazovali. 

 

Ker je bila trava mokra in drseča, smo se v dolino odpravili po cesti in malo nižje zavili na lovsko stezo, po kateri smo prišli do Podvrha in naprej na prizorišče prireditve. Tu so člani turističnega društva Stari vrh poskrbeli za okusno in obilno kosilo, ki je čakalo vsakega pohodnika. Ansambel Zvok je vabil na plesišče. Tudi gostje so se že pričeli zbirati in počasi smo se pomešali med njih in se pridružili veselemu dogodku. 




 


 
Ko se je zvedrilo smo se odpravili v dolino
 

Z dreves so še padale kapljice in se svetile v soncu... 



 
 Lepi volnatoglavi osat

 

Pohod je bil lep. Kljub temu, da smo večkrat gledali v nebo in upali, da ne bo dežja, in nas je na koncu, ravno ob pravem času vseeno ujel. Nič zato, saj smo vedrili pri Tončki. Celoten pohod je trajal šest ur, a le zato, ker smo skoraj eno uro čakali, da je dež prenehal padati. Opravili smo 15 kilometrov in 540 višinskih metrov.

 

Prizorišče Dneva oglarjev

 


Sedaj sledi skoraj dvomesečni premor in se na šestem pohodou spet srečamo 21.septembra, ko bomo Jesenski pohod pričeli v Poljanah, se podali na Gabrško goro in preko Javorji in Zakobiljka spet nazaj v Poljane.  

Ne pozabite, štirje pohodi v letošnjem letu vam prinesejo nagrado. 

Prav lepo vas vabimo že sedaj. 

Zahvaljujemo se  Kmetiji odprtih vrat Andrejon za pogostitev na poti, Tončki Logar za pogostitev in vedrenje pri njeni lični koči. In seveda pekačem in vsem, ki so pomagali pripraviti kosilo ob vrnitvi.  


Se vidimo 21. septembra ob 9.00 uri v Poljanah na Jesenskem pohodu





Ni komentarjev:

Objavite komentar