petek, 7. avgust 2020

Slemenova špica

Počitnice v Kranjski Gori.
Dopust, ki sem se ga veselila pol leta. Več o dopustu v drugem zapisu.

 Za danes pa pohod na Slemenovo špico z Ido. Danes je četrti dan dopusta in slabo vreme se je končno utrudilo greniti lepe dopustniške dneve. Zato sva z Ido sklenili, da bo dan, ki bo opran, svež in bo zaradi dežja, ki je bil v prejšnjih dneh, ponudil čudovite razglede, kot nalašč za kratek pohod na Slemenovo špico.
Ker je na Vršiču ponavadi precejšnja gneča sva se iz Kr. Gore odpeljali že nekaj minut pred sedmo uro in sva bili na vrhu (skoraj) prvi. Parkirali sva avto in se odpravili proti najinemu vrhu.
 
Jutranji pogled proti najinemu cilju ni bil nič prijazen, 
a napovedovali so sončen dan

Vstop na stezo
Stenbergov klinček
Ajdovska deklica naju je opazovala doberšen del poti
Prisojnik pa je bil v megli
 Vednozeleni kamnokreč je bil ponekod že popolnoma rdeč ponekod pa je še kazal zelene popke

 Najprej se pot počasi vzpenja med ruševjem in po tridesetih minutah sva prišli na sedlo, kjer je rdeči kažipot kazal smer proti Slemenovi špici in drugo proti Mojstrovki.  Po tej poti se bova vračali. 
 

Steza pelje pod steno Mojstrovke

Dlakavi sleč (rododendron)
Midve pa sva šli na drugo-spodnjo stezo
Tam, desno od snežene zaplate je vstop v Hanzovo plezalno smer na Malo Mojstrovko

 
 
Z Ido sva zavili v desno in hodili najprej po ravnini, nato pa se steza spusto za skoraj sto višinskih metrov. Hodili sva po robu iz katerega je bil vseskozi lep razgled na dolino. Na drugo stran pa na melišča pod Mojstrovko in del stene. Večina stene je bila prekrita z meglo. Zadnji, strmi del proti vrhu Slemenove špice je travnat in steza je bila ilovnata in zaradi mokrote, ki je visela v zraku dokaj gladka. 




 Na vrhu je vpisna skrinjica in baje prelepi razgledi na vse Mojstrovke (malo, veliko, zadnjo)mogočni Jalovec,....Ponce in na vse ostale gore, ki so nama tokrat kazale le spodnji del. 
 
 




Slika ni pokvarjena, tak je pač bil razgled

Ne slika ni pokvarjena. 
Slikala sem Jalovec in ja je nekje tam za to meglo
Dom v Tamarju


 Malo pod vrhom sva sedli na skalo in na hitro pomalicali. Na mestu iz katerega so narejene vse prelelpe slike jesenskih macesnov in Jalovca.Opazovali sva ovce, ki so se pasle v bližini in naju radovedno opazovale.  



 
 Bacek Jon


 Pot sva nadaljevali, najprej malo nazaj do "križišča" kjer sva zavili v desno in naprej pod steno Mojstrovke in po melišču nazaj na sedlo. V melišču je raslo veliko planinskih cvetlic, zato sva napredovali precej počasi.. Na sedlu sva zaključili krog in se nazaj na izhodišče na Vršiču odpravili po stezi po kateri sva se prej vzpenjali...
 


julijski mak
glavičasti repuš
hmm...ne vem točno
 
 
julijski mak
Tu so naju že čakali Igor, Andraž in Andreja, ki so na sedlo prikolesarili iz Kranjske Gore. Andraž in Igor sta se spustila na Bovško stran in se nazaj v Kr. Goro vrnila preko Predela, Andreja pa se je v dolino vrnila z nama.
 
Igor, Andreja in Andraž na Vršiču

 Vse najboljše, Ida

Odpeljale smo se v Planico, kjer je Ida obeležila še svoj rojstni dan in se spustila po zip line. 
 
Slemenova špica iz Tamarja
 
Lep pohod, ki pa nama je ostal dolžan razgledov na Jalovec in ostale gore.
 

1 komentar: