torek, 4. april 2017

Meteorit Javorje

   Skoraj leto je že odkar sem obljubila, da bom enkrat posebej napisala blog o meteoritu. Takrat  22.5. 2016 sem opisala le pot, ki pelje od moje rojstne hiše do najdišča meteorita. Velikokrat gremo na ta lepi sprehod. Že sama pot do tja je lepa. Pelje čez travnike in skozi gozd. In kdor vidi in gleda lahko res uživa. In kot sem obljubila bom danes opisala "vzrok" za to pot


Meteorit Javorje


Oče z Meteoritom Javorje

  Naš gozd, dober kilometer iz vasi, se imenuje Na požarju. Leži v precejšnji strmini in oče je imel pred leti namen posekati nekaj lesa, ki je bil težje dostopen. Zato se je odločil, da bo izkopal gozdno pot, po kateri bo spravilo precej lažje. Pred dobrimi šestimi leti, natančneje na dan 5.11.2009 sta z Mihom Buhom kopala cesto in oče je v odkopani brežini opazil malce drugačen kamen od ostalih. Pobral ga je in začudila ga je njegova teža. Nesel ga je domov in ga očistil. Preizkusil ga je z magnetom in ugotovil, da je kovinski, tudi tehtal je precej več, kot navaden kamen, skoraj pet kilogramov. Mami je kasneje z magnetom še enkrat šla na kraj najdbe in pobrala še vse ostanke na katere se je magnet "prijel". Kasneje se je izkazalo, da je bila to zdrobljena "posteljica" v kateri je meteorit ležal skrit morda stoletja. Saj, ko je priletel iz vesolja je bil žareč in se je zemlja in kamenje stalilo in prilepilo nanj in tako oblikovalo to lupino.



 Meteorit z "lupinico"


   Oče je kontaktiral g. Pavla Florjančiča, ki je majcen delček najdbe, ki sta ga z očetom z velikim trudom odrezala od celega kosa, nesel na Geološki zavod Slovenije (GZS), kjer so po raziskavah 12.5.2010 potrdili da gre res za meteorit.
     Nekaj dni kasneje sta oče in Frenk Keber odnesla cel meteorit na GZS , kjer so želeli še  delček odrezati za vse nadaljne preiskave, a jim zaradi trdega materijala ni uspelo. Frenk je meteorit nesel v orodjarsko delavnico in tudi tam jim z laserskim rezalnikom ni uspelo. Šele kasneje na GZS-ju je Frenku uspelo nekako odrezati 10gramski konček, ki je ostal tam za nadaljne raziskave.
    Za meteorit je bilo precej zanimanja in v Javorje so prišli znanstveniki iz GZS-ja (ne bom naštevala znanstvenih nazivov, ker jih ne vem in upam, da zaradi tega ne bom nikogar užalila) ga. Mateja Gosar, g. Miloš Miler,  in g. Pavel Florjančič in si natančno ogledali kraj najdbe. Vse so še enkrat preiskali in zemljepisno točno izmerili mesto najdbe.
    22. februarja 2011 je bil Meteorit Javorje iz strani The Meteoritical Society  (Mednarodno Meteoritsko Društvo) uradno potrjen in registriran  v svetovni register meteoritov pod številko 278. In ima uradni certifikat. Če koga zanima so vsi strokovni podatki na tem naslovu:  http://www.geologija-revija.si/dokument.aspx?id=1144


Predstavitev Meteorita Javorje pred župnjiščem v Javorjah



Precejšnje pozornosti je bil meteorit deležen tudi na MINFOSU
 (Mednarodni Sejem Mineralov in Fosilov ) v Tržiču

Keber Frenk

Oče in takratni predsednik dr. Danilo Turk

  

  Medijska pozornost je bila takrat precejšnja in skoraj vse televizijske in časopisne hiše so se drenjale na našem dvorišču. Naj povem, da je bil na radijski postaji Val 202 predlagan za dogodek tedna. Nekako ne morem mimo tega, da pa so ga domači občinski veljaki in tudi mediji popolnoma spregledali. Iz tega dogodka bi lahko naredili precejšnjo turistično zanimivost. Meteoriti pač ne padajo kar tako iz neba.
   Meteorit Javorje je bil tretji najdeni meteorit na Slovenskih tleh in drugi železov. Prvi je bil najden leta 1908 v Avčah v Soški dolini. Težak je 1230g. Se pa od Meteorita Javorje, ki ima 4920g, razlikuje po trem, da je bil njegov padec viden. Drugi meteorit je bil najden na področju Mežakle. Imenuje se Meteorit Jesenice in je pri letu skozi atmosfero razpadel. Najden jebil v več kosih katerih skupna teža znaša 3670g.
   Toliko o meteoritu Javorje, ki ga je našel moj oče.


Oče z meteoritom na mestu najdbe

Obeležje na najdišču

   Še nekaj besed o tem, kaj sploh je meteorit. To  bom napislala zelo "po domače".
   Med orbitama planetov Jupitra in Marsa je nekakšno "polje" asteroidov. To so ogromne skalne ali kovinske gmote, pravijo jim tudi planetoidi in niso okrogle oblike, ki se  zaradi nasprotne privlačnosti obeh planetov niso združili v lastni planet in krožijo v svoji orbiti okrog sonca. Med njimi prihaja do trkov in takrat se razletijo in "odletijo" iz svoje orbite. Ti kosi asteroidov se imenujejo meteoroidi. In, ko tak meteoroid na poti sreča Zemljo (ali kak drug planet) zaradi privlačnosti strmoglavi na površino. Med letom skozi atmosfero se zaradi trenja v zraku močno segreje in pogosto razpade in popolnoma izgori. (meteorski dež) Če pa ne izgori in pade na površje je to meteorit. Nikakor pa to ni isto kot komet, kar ljudje pogosto menjajo.
  (to je zelo, zelo preprosta razlaga in upam, da me ne bo kdo lovil na besede)
   Ker pa sem že prej omenila turistično priložnost, naj na tem mestu povem, da se je Turistično društvo Stari vrh odločilo, da bo iz dogodka naredilo turistično zanimivost, ki bo, upam, poživila kraj. Označili bodo pot, ki sem jo že prej omenila in jo poimenovali Meteoritkova pot. Na mestu najdbe je oče postavil obeležje in mizo s klopmi. Tam je res lepo počiti sredi gozda in s pogledom v dolino. V vasi pa bodo postavili obeležje z maketo Meteorita Javorje. (dodajam: Je že postavljeno lepo obeležje. 29.2.2020)


Utrinki s poti 

Obeležje v središču Javorji (slika dodana febr. 2020)


Javorje

   Veseli bomo vsakega obiskovalca, ki bo prišel gledat v kakšen lep kraj je padel ta mali košček vesolja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar