ponedeljek, 21. junij 2021

Pohod po poti Meteorita Jesenice

 

TD Stari vrh in "Jeseničani", sploh člani društva za promocijo znanosti in fantastike Meteorita smo, lahko bi se reklo že prijatelji. Druži nas zelo posebna stvar - namreč KAMEN IZ VESOLJA ali IZPODNEBNIK, kot tudi pravijo meteoritom, ki padejo na zemljo. Jeseničani so "lastniki" drugega meteorita, ki je padel na slovensko ozemlje. Javorci smo takoj za njimi in imamo tretji meteorit imenovan Javorje. 

Tokrat se nas je majhna skupinica odzvala vabilu na pohod po poti Meteorita Jesenice. 






 Meteortit Jesenice na mestu padca


------------------------------------------------------------

Da bi obeležili ta dogodek je na Jesenicah v začetku aprila potekal festival znanosti in fantastike meteorita 2021, v sklopu katerega naj bi bil tudi pohod na mesto padca. Pohod so zaradi slabega vremena prestavili na to sončno in vročo soboto. 

Pohodniki, vseh skupaj nas je bilo kakih štirideset, smo se zbrali v vasi Kočna pod vzhodnim delom Mežakle. Stane Arh in Andraž Sodja sta nas pozdravila, predstavila pot in namen pohoda in nam podala vse potrebne informacije za srečno pot.




Že po nekaj metrih hoje po asfaltni poti smo stopili na stezo, ki se je kaj hitro med zanimivimi skalnimi stožci pričela strmo vzpenjati. Po dobrih dvajsetih minutah smo prišli do odcepa, kjer se steza odcepi do Poljanske babe. To je zanimiv skalni osamelec, ki je bil približno osem metrov visok in je spominjal na babo s krilom, a se je vrhnji del pred kratkim odkruišil. Nismo ga šli pogledat. (to mi je ostalo za drugič) Steza se je vzpenjala naprej.








Dokler nismo prišli do prvega razgledišča na dolino pod sabo. Izjemno. Široka in počasna mlečno zelena Sava se je vila proti Žirovnici. Na desni strani Stol in zadaj skrit Storžič.... Nadaljevali smo pot. Strmina se je malo umirila in skozi senčni gozd smo prišli na makadamsko pot. Ustavili smo se pri spomeniku padlima borcema, ki sta med prvimi izgubila življenje, kot je rekel Andraž: " Zato, da mi sedaj govorimo slovensko in ne nemško!"

Tu je Cankarjeva četa 1.8.1941 prvič stopila v borbo z nemškimi fašisti kot prvi žrtvi sta padla Koren Ferdo in Arzenšek Viktor

Jeseničani so na ta dan na planini Obranca vsako leto praznovali občinski praznik. 

Andraž nam je večkrat povedal veliko zanimivosti o planoti Mežakla.

 Planina Obranca
 

Makadamska pot nas je peljala tik nad planino Obranca iz katere so se slišali kravji zvonci. Na planini so staje in čreda govedi. Planina ima ime Obranca po tem, ker so se sem zatekali vaščani Kočne, da so se obranili pred napadi. Med vojno je bila Obranca zatočišče partizanov in aktivistov. Mi smo jo opazovali le iz ceste. Tudi to planino imam "zacahnano" za obisk.  Po cesti smo hodili še nekaj časa, dokler nas tabla ni usmerila na slabši kolovoz in proti Snežni jami. 

Gozdna žaba - Sekulja




Na dnu brezna pred vhodom v jamo je bil velik kup snega, ki ga je bilo seveda potrebni iti gledat. Temperatura tu je bila verjetno vsaj 20 stopinj nižja kot zgoraj in prijetno smo se ohladili.



Pri jami smo se malce dlje zadržali, saj nas je kar nekaj želelo preizkusiti sneg, ki je bil spodaj pred vhodom v jamo. V samo jamo nismo hodili, saj bi potrebovali lučko čelado in nekaj varovalne opreme. Odpravili smo se naprej. Po kolovozu in spet malce navkreber.  Čeprav sama pot skoraj večino časa pelje po senčnatih gozdovih, se tu na nekaterih mestih sonce pošteno upre v utrujene hrbte, saj je dobršen del gozda po planoti Mežakle uničil lubadar in pot preko posek je v vročem soncu kar naporna.




 

Po vsej trasi nas na pravilno pot usmerjajo rdeče puščice, ki so nas na koncu pripeljale do obeležja - table, ki stoji na sredi vseh treh najdišč meteorita Jesenice. Meteorit se je ob letu skozi zemljino atmosfero razletel na kose in trije deli s skupno maso nekaj manj od treh kilogramov so bili najdeni v bližini te table.  Tu je Andraž povedal še precej podatkov o samem meteoritu, o iskanju meteorita, o najditeljih in tudi o sestavi. 



 

 
 
Tu smo se razvrstili v tri skupine. Prva je odšla z Andražem naprej po Mežakli mimo naravnega mostu do razgledne točke.  Iz Mežakle so sestopili na zahodnem delu Jesenic in ker bi to za nas, ki smo imeli avtomobile v Kočni predstavljalo kar precejšnjo težavo, smo se z drugim vodičem gospodom Arhom odpravili le do naravnega mostu, ki je res zanimiv. Na sliki se ne vidi njegova velikost, je pa na najvišji točki oboka verjetno več kot pet metrov. 



Steza je peljala prav po robu Mežakle, ki je na severno stran zelo prepadna. Pogled na Jesenice pa zes izjemen. (a sem pozabila narediti lepšo sliko)
 
Po ogledu mostu smo se vrnili nazaj do table in po drugi stezi proti izhodišču. Nekaj metrov od table nam je g. Arh pokazal še točnen kraj, kjer je najditelj Pretnar našel prvi kos meteorita Jesenice.

Mesto najdbe prvega kosa meteorita



  
 
Tudi na tej stezi nas je čakalo nekaj lepih razgledov na dolino in opazovali smo Bled in Jelovico. Kasneje se nam je pogled odprl na vzhodni del Karavank in del Kamniško savinjskih alp. 

Blejski otok..

Pred nami Stol, med smrekami na levi pa Storžič




Kasneje smo prišli na stezo po kateri smo se prej vzpenjali. Malce neroden spust, sploh za tiste, ki imamo nekaj težav s koleni, a z malo previdnosti in s pomočjo palic smo se varno vrnili spet v dolino in med kamnitimi stožci prišli v vas Kočna, kjer smo zaključili pohod. 

Našla sem še lepo rastlino - rdeča naglavka

Lep, zanimiv pohod, po meni neznani Mežakli. 

Hvala Društvu za promocijo znanosti in fantastike Meteorita za vabilo in upam, da nam vrnejo obisk na kakšnem od naših pohodov.


Ni komentarjev:

Objavite komentar