petek, 24. maj 2019

Naj zmaga življenje!


 Največji dar, ki ga kadarkoli dobimo in nam je dan vsem, a se tega pogosto ne zavedamo, je dar življenja. Običajno nenapovedano in nenadoma nam je ta dar vzet. Se pa zgodi, da imamo možnost, predvsem pri nenadni odpovedi srca človeku, ki se mu je to zgodilo, pomagati. Če smo o postopku poučeni, še bolje pa, če imamo pri roki defibrilator, je sam postopek preprost in ga je sposoben opraviti skoraj vsak. In takrat imamo možnost, da nekomu damo največ kar lahko. Vrnemo mu življenje. 



 Ko je pred nekaj tedni Nevenka Bertoncelj pristopila do nas (ŠD KOLOKA) in nam povedala, da si želi, da bi nekje na mestu, kjer je pred letom dni prenehalo biti srce njenemu možu Zmagotu postavila AED (avtomatski eksterni defibrilator) smo se v klubu takoj strinjali, da skupaj izvedemo akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov. Imenovali smo jo: NAJ ZMAGA ŽIVLJENJE!
 V dobrem mesecu dni zbiranja  prispevkov na TRR, smo zbrali dovolj, da lahko danes z veseljem povemo, da smo namesto enega lahko kupili tri.  Hvala vsem, ki ste to omogočili.

Začetek akcije

Na Lubniku

Okrepčevalnica Nace

 Brez besed 💕


Včeraj se je zgodil dan, ko smo v uporabo predali prvega. V vasi Breznica, na kolesarsko zelo oblegani poti do okrepčevalnice "Nace" ali kot kolesarji pravimo "passo di Nace". Vse je šlo kot po načrtu. Še vreme je sodelovalo, saj je bil kljub poznemu maju prvi dan tega meseca, ko ni deževalo, pravzaprav je bilo zelo lepo in toplo. Morda malce grenkega priokusa le zaradi skromne udeležbe, predvsem ostalih kolesarjev in pohodnikov, saj to ni bila akcija le Koloke, pač pa vseh, ki želijo, da Zmaga življenje,  a kdor je želel videti in izvedeti je prišel. Zato se še enkrat zahvaljujemo vsem, ki ste prišli.

Opis dogodka pa v slikah: 


Člani kluba Koloka smo se zbrali ob kavarni Štenge in s počasno vožnjo odpeljali defibrilator do Breznice.



Defibrilator smo s kolesi pripeljali v Breznico




Par besed in zahval, kot se spodobi (hvala Stanko Livk)



Nevenka Bertoncelj- pobudnica akcije, Stanko Livk - predsednik KZ Zminec in jaz - predstavnica ŠD Koloka

Defibrilator smo postavili na njegovo mesto

Brane Kalan (hvala Brane za montažo omarice) je pokazal kako je prav

Malo smo pa ponosni in zelo veseli

 Še z Vido Habjan, lastnico hiše (hvala Vida za vse)
 




 Zapeljali smo se do okrepčevalnice Nace, kjer je ekipa prve pomoči RKS OZ Škofja Loka, prikazala postopek oživljanja in uporabo defibrilatorja













Kdor je želel je lahko tudi sam poizkusil


  Špeli sta nam pokazali tudi položaj poškodovanca, ki diha in ga ni potrebno oživljati in ga izvedemo, ko smo ocenili, da ni suma na poškodbo vratne hrbtenice 



 Lep dan smo imeli in lep zaključek prvega od treh delov akcije. Hvala vsem, ki ste pomagali. Spekli pecivo, pripravili prigrizke. Vidi Habjan in njeni družini za gostoljubje. Posebna zahvala obema Špelama iz ekipe prve pomoči RKS OZ Škofja Loka. Hvala Miri in Tonetu Bevk in okrepčevalnici Nace, Branetu Kalanu za montažo omarice, vsem ki ste se udeležili dogodka.  

 Ta defibrilator je postavljen z namenom, da nekomu reši življenje, ko bo treba.....če bo treba. Najbolj veseli bomo pa seveda, če bo ostal lepo spravljen v omarici in ga v naslednjih letih ne bo nikoli treba uporabiti. 
Pazite nase, poslušajte telo in:  NAJ ZMAGA ŽIVLJENJE!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar